Aikido

Zo sterk als diamant
Zo flexibel als een wilg
Zo vloeibaar als water
Zo ongrijpbaar als lucht
(omschrijving van de vier aspecten van Aikido-beoefening)

1424464723-aikido

Sierlijk en effectief

Aikido is een sierlijke en effectieve budovorm voor jong en oud. Deze Japanse zelfverdedigingskunst kan zowel door dames als heren op elke leeftijd beoefend worden. Aikido is PortretJoopeen ideale manier van lichamelijke ontspanning en geestelijke concentratie.

De grondlegger

Het is ontstaan uit oude tradities van vaardigheden van de Japanse samurai. Aikidoka’s dragen over hun budokleding een wijde zwarte of donkerblauwe broekrok, de traditionele kleding van de samurai. Aikido is in het begin van deze eeuw door Morihei Ueshiba (1883-1969) ontwikkeld uit de technieken van de Japanse samoerai en in samenhang met verschillende filosofische en religieuze tradities. De activiteiten van Morihei Ueshiba, ook wel O’Sensei (de grote meester) genoemd, leidde tot de oprichting van de Hombu Dojo in Tokyo, Japan, van waaruit het Aikido zich over de wereld verspreid heeft.

osensei

Morihei Ueshiba – O’Sensei

Vrede en harmonie

Aikido kenmerkt zich niet alleen door zijn filosofie van geweldloosheid, maar ook door de geweldloze manier van oefenen. Fysieke kracht wordt tot een minimum beperkt, terwijl soepelheid en dynamiek flexibiliteit en innerlijke kracht worden gestimuleerd. Aikido onderscheidt zich van andere vechtsporten omdat het geen competitie kent. De bewegingsvorm in Aikido is elegant en soepel waarbij kracht een bescheiden rol speelt Aikido kent geen wedstrijden. Morihei Ueshiba heeft dat bepaald om te voorkomen dat door invloed van lichaamskracht en conditie de pure aikidotechnieken verloren zouden gaan.

Ook heeft Ueshiba dat bepaald om te voorkomen dat door competitie het principe van harmonie te niet gedaan zou worden. Iedereen werkt uitsluitend voor en aan zichzelf. Aikido wordt wel het meest complete budo genoemd omdat het in technisch opzicht relaties heeft met alle budovormen en in de beoefening ook gebruik gemaakt wordt van Zwaard- en Stoktechnieken. Aikido wordt in principe ongewapend beoefend, maar wel wordt er met boken (houten zwaard) en jo (stok) getraind om de juiste bewegingen aan te leren.

De rust om andermans energie te sturen

Aikido is een oosters principe waarbij ‘meegeven om te overwinnen’ centraal staat. Een aanval keert zich in Aikido altijd tegen de aanvaller. Door gebruik te maken van aanvalskracht en richting weet de Aikidoka door middel van werp- of klemtechnieken de aanvaller onder controle te brengen. Aikido kent geen aanvalstechnieken. De confrontatie met de partner wordt niet gezocht voordat men zelf wordt aangevallen. Daarom moet de Aikidoka leren leiding te geven aan de energie die op hem of haar afkomt. Om leiding te kunnen geven aan andermans energie is het van groot belang om rustig te blijven en niet in paniek te raken. Door een goede buik-ademhaling ontstaat er rust in het centrum van het lichaam van waaruit alle bewegingen opgevangen en geleid worden.

In balans

Aikido betekent letterlijk de weg (do) van het ontmoeten en in overeenstemming brengen (ai) van het zelf met de levenskracht (ki).

Ademhalingsoefeningen zijn van groot belang. Met de ademhaling (kokyo) wordt uiting gegeven aan de Ki. Door een goede ademhaling worden de bloedcirculatie en de werking van de organen positief gestimuleerd. Gecombineerd met een goede lichaamshouding leidt dit tot grotere harmonie tussen lichaam en geest, een positieve mentale instelling en meer zelfverzekerdheid in het dagelijks leven. Er ontstaat een toename van de kracht die Ki genoemd wordt. De leerling leert gebruik te maken van deze Ki-kracht in plaats van louter spierkracht, waardoor de eigen bewegingen harmonisch samengaan met die van de partner. Bij de ontmoeting wordt de kracht van de partner door jou ingenomen en wordt de partner geleid en geworpen.

Een ander belangrijk punt is het aanleren van nieuwe efficiënte bewegingen en vooral het afleren van oude reflexen. Zo zijn er mensen die altijd een confrontatie aan willen gaan en altijd ingaan (omote). Door de oefeningen gaan zij beseffen dat de mogelijkheid bestaat om mee te gaan met de bewegingen van een ander en een andermans bewegingen te volgen. Vaak raast de partner dan door en bekommert zich niet meer om jou. Blijft de partner je toch achtervolgen dan ben je in het voordeel omdat je niet wordt verrast en nu zelf het tijdstip van de confrontatie kan bepalen. Er zijn ook mensen die altijd een confrontatie uit de weg gaan; altijd naar achteren gaan of uitgaan (ura). Door de oefeningen gaan zij beseffen dat zij de mogelijkheid hebben om de confrontatie aan te gaan, in contact te komen met de partner en deze te leren leiden.

aikido
Aikido worp

Doelstelling

Het centrale doel is zelfrealisatie door middel van discipline, die begint met het aanleren van correct gebruik van fysieke energie.

Er zijn 3 elementen:
kokoro (het creëren van een sterke wil),
shubo (de kunst iemand snel en efficiënt uit te schakelen) en
satori (verlichting van de geest) of muso (leegheid van de geest, belangrijk voor het reactievermogen van de krijger).

Dit alles kan alleen bereikt worden door training en zelfdiscipline. Hiermee wordt tevens de algehele conditie van het lichaam verbeterd. Door stretching wordt de leerling zich bewust van de houding van de ruggegraat en ontwikkelt hij sterke en soepele spieren en gewrichten.