Obi Knopen

Band Knopen

Hoe knoop ik de band ?

Zoals je misschien gemerkt hebt is de band (obi) ongeveer 2,5 maal de omtrek van je middel. Dit is vanwege de speciale manier waarom de band wordt gedragen. Gebruik de volgende aanwijzingen om de band correct om je middel te knopen:

tie_obi_1 Vouw de band in tweëen met de uiteinden samen om het midden van je band te vinden. Plaats vervolgens het midden van de band op de buik net onder de navel.
tie_obi_2 Trek de band om je buik achter je rug.
tie_obi_3 Achter je rug, pak je nu de band aan je rechter kant en kruis deze onder de band die van je linker zijde komt. Trek beide uiteinden nu weer voor het midden je buik, zo dat het uiteinde dat nu aan je linkerzijde is onderlangs naar voren komt en het uiteinde aan je rechterzijde bovenlangs.
tie_obi_4 Zorg nu dat de band overal goed om je middel heen zit. De band mag niet gedraaid zitten en mag nergens kruisen.
tie_obi_5 Kruis nu het rechter uiteinde over het linker.
tie_obi_6 Duw nu het rechter uiteinde onder het linker uiteinde en het deel van de band dat al om je buik zat door omhoog.
tie_obi_7 Trek deze eerste knoop nu goed aan.
tie_obi_8 Pak nu het bovenste uiteinde van de band (nu ook aan de linker zijde) en buig het over het rechter uiteinde naar beneden.
tie_obi_9 Haal nu het rechter uiteinde onder het linker uiteinde door het gat (dat nu is ontstaan tussen de eerste knoop en het linker uiteinde) omhoog om de tweede knoop te maken. Trek ook deze (tweede) knoop nu goed aan en zorg dat beide uiteinden even lang zijn.
tie_obi_x Als de aanwijzingen goed gevolgd zijn en de knoop is dus goed gelegd, dan moet de (buitenste) knoop een pijlvorm hebben die met de punt naar rechts wijst en beide uiteinden zijn nu even lang.

Heb je graag een knoop die niet zo snel losgaat? Dan kun je deze variatie proberen:

Obi-knot