Karateles 50+

Ouderen en karate

Ouderen en karate, vaak wordt aangenomen dat dit niet samengaat. Dit is echter onterecht. Ouderen en karate gaan heel goed samen! Mensen van middelbare leeftijd en ouderen, willen beginnen met een vechtsport maar denken dat zij hier te voor oud zijn. Sommigen hebben geen ervaring met karate, anderen zijn jaren geleden gestopt en willen “hun” sport weer oppakken. Sommigen zien hun kinderen (of kleinkinderen) sporten en raken hierdoor (weer) geïnteresseerd.

De conclusie is dat men nooit te oud is om te beginnen met karate. Het is echter wel van belang dat men zich realiseert dat men geen twintig meer is. De meeste ouderen zijn niet meer zo atletisch als toen zij in de twintig of dertig waren (enkele uitzonderingen daargelaten), maar dit alles hoeft geen bezwaar te zijn om tot op hoge leeftijd karate te beoefenen. Het is wel belangrijk om verstandig te sporten. Luister dus naar het eigen lichaam als begonnen wordt met de gekozen sport.

Het is verder verstandig om bij het kiezen van een school of dojo te kijken of hier meerdere mensen van middelbare leeftijd trainen, dit is vaak al een indicatie van hoe een groep met elkaar omgaat en op welke wijze de leraar zijn lessen geeft.

Waarom zouden ouderen karate moeten beoefenen?

Het antwoord hierop is: Uitdaging. Er is altijd iets nieuws te leren, technieken zijn altijd te verbeteren. Bij blessures kan men altijd de focus van de training verleggen gedurende de revalidatieperiode. Een enkelblessure bij het voetbal heeft een grotere impact dan bij karate.

Fysiek zorgt het trainen van karate voor een betere balans, conditieverbetering, coördinatieverbetering en meer flexibiliteit. Vergeet ook de mentale aspecten hierbij niet (omgevingsbewustzijn, zelfbewustzijn, stressvermindering). En dit alles kan tot op hoge leeftijd gedaan worden.

Ouderen en karate is dus zeker geen vreemde combinatie!